Nettvett - TV-vett?


Det har vært en del diskusjoner på nettet om hvor private vi bør være når vi legger ut informasjon om oss selv, enten vi blogger, bruker facebook eller andre kanaler. Her er svarene forskjellige, fordi vi har ulike grenser. Nettsiden slettmeg.no har god informasjon om nettvett og gir tips om hva vi kan gjøre for å sikre oss best mulig mot misbruk.

Dette får meg til å tenke på TV-programmer som filmer deltakere i sårbare situasjoner i såkalte ”reality-programmer”. Det zoomes spesielt inn mot folk som kjemper med tårene, ansiktsuttrykket til en som vrir seg i smerte vises detaljert. Det er jo slik livet er. Men skal det vises på TV? Jeg mener at det bør gå en grense som ivaretar menneskeverdet. Ingen burde bli vist fram i situasjoner der han eller hun mister kontroll.

Det kan være en styrke å vise sin svakhet. Men det kan gå for langt. Og mye av det vi viser av oss selv, kan dessverre også utnyttes.

Hva vil du at andre skal vite om deg?

Kommentarer

Anne Britt sa…
Takk for disse linkene. Ja, en bør bruke nettvett! En bør sikkert være litt forsiktig når en legger ut noe, og i alle fall ikke skrive noe som kan skade en selv eller andre.Det er svært viktig at en tenker seg om. Jeg ville f.eks ikke legge ut bilder av barn.
Tino sa…
Lurt å bruke nettvett. Vi som er godt voksne er nok litt mer forsiktig enn de som er yngre. Det har jo vært mange episoder hvor andre tar bilder/film av deg i uheldige situasjoner og legger ut på nett. Trist.
Smykkas sa…
Først må jeg få si at jeg ble virkelig begeistret for tøffingene dine. Helt supre.

Er enig med deg i det du skriver om nettvett. Noe skal tross alt være helt privat. Vi trenger ikke fremstå med en polert fasade av den grunn, men det kan være greit å få sagt f.eks. at jeg hadde ikke noen god dag. Det er ikke dermed sagt at man trenger å utbrodere en begrunnelse.

Ha en kjempefin kveld.
Lokki sa…
Viktig innlegg Sylke!
Du favner bredt og har mye klokt å komme med!
Ønsker deg en herlig uke ❥❥❥
Klem Lokki
Nostalgia sa…
En viktig påminnelse du kommer med her. Det er nok mange som burde ha tenkt seg om både en og to ganger før ting legges ut på facebook, blogg osv,...

Ønsker deg en fin kveld :-)
klem, Nostalgia
Godt du tar opp temaet.Har tenkt mye på det i det siste.Vi viser jo bare en bitteliten del av livene våre.Og det syns jeg er greit.Lurt å være litt forsiktig:)
Det er nok mange gode grunner til å tenke seg om ja. Jeg er ikke på face-book- selv om jeg skjønner at mange har glede av det. Jeg tror at det er mange unge som kommer til å angre senere på ting & bilder som de legger ut nå- de skjønner ikke rekkevidden av ting helt enda. Reality-serier har vel mange eksempler på krenkelser også.
Ønsker deg en fin dag i morgen!
Ingvild sa…
Er så enig så enig... Man bør absolutt tenke seg litt om når det gjelder hva man legger ut på nettet.
Bra du tar opp slikt et viktig tema!

Ha en fin kveld,
klem,I
Torilpia sa…
Et stort og følsomt emne du tar opp her. Hva vil man at andre skal vite om en?? Tja .. selv er jeg blitt kalt unødig åpen - og har nok en del å lære om hvordan mennesker "bør" være overfor hverandre. Men samtidig føler jeg at noe mangler i samfunnet vårt når det blir "galt" å være åpen - at noen skal sette grenser for hva som er greit for meg å fortelle om meg selv. Jeg utleverer selvfølgelig aldri mine innerste tanker og følelser - men er veldig åpen på det jeg opplever og erfarer. Ber noen om min mening forsøker jeg å være så ærlig og åpen som mulig - uten å såre vedkommende selvsagt.

Når det kommer til bloggen min - har jeg også der valgt å være forholdsvis åpen ifht det som skjer i livet mitt - noe annet ville blitt falskt for meg. Men jeg forsøker å ikke utlevere andre i min blogg. Det er vel det som er aller viktigst synes jeg.

I forhold til tv-programmer tror jeg det er viktig å skille på de som har valgt å være med i forskjellige show (big-brother o.l.) og de som rett og slett blir filmet i nyhetssammenheng - for å skape en "god" reportasje .. Jeg bryr meg ikke så hardt ifht om en deltaker på Farmen gråter på tv - men synes det er sjokkerende når en fotograf går helt opp i ansiktet på en sørgende person ifht ulykker o.l. At mange av de som deltar på reality-tv ikke helt skjønner konsekvensen av det de har meldt seg på - er jo en annen vanskelig side av det hele ..

Huff - nei dette ble vanskelig ..

Men det er vel sånn at man får forsøke å være som man er .. og ta hensyn til alle faktorer når man ønsker å fortelle om seg selv og sitt .. både i virkeligheten og på nett e.l.

Du får uansett ha en superduper tirsdag - klemmer!
annegrete sa…
Så enig. Dette er et viktig tema, som vi alle bør tenke ordentlig igjennom.
Jeg har faktisk sittet og diskutert det i formiddag. Det er viktig å tenke skikkelig igjennom dette, på vegne av både seg selv og de en skriver om.
Når det er sagt, syns jeg du har en nydelig blogg. Personlig men ikke privat. Og jeg lærer mye av deg, du gir gode viktige tanker- og kreative krumspring. Takk:) Tusen tusen takk også for at du legger igjen gode oppmuntrende kommentarer inne hos meg. Jet har perioder hvor jeg ikke får lest andre blogger, tia strekker ikke til hver dag..men da er det ekstra godt å likevel få gode ord. Så takk!
God påske til deg og dine
Klem-Anne Grete

Populære innlegg