Når skyene kommer


Bak skyene er himmelen alltid blå, sies det. Noe som også bildene viser, og som vi kan trøste oss med – selv om det til tider kan bli litt vel grått.


Når noen vi kjenner blir syk eller havner i en annen krise, lurer vi kanskje på: Skal jeg ta en telefon? Sende en sms eller et kort? Eller en blomsterhilsen? Blir det for mye? Kanskje jeg skal la være?

Det er lett å bli usikker, og så blir ting utsatt. Noen ganger blir det ved tanken.

Det er ikke mulig å gi noen gode råd som fungerer for alle, så forskjellige som vi er. Men jeg kan fortelle litt om hva jeg synes har fungert greit for meg i en sykdomsperiode der formen har vært skiftende.Telefonsamtaler:

Er veldig hyggelige når man er i form til det. Men det kan også bli slitsomt.
Til den friske: Vil du være sikker på at det passer, send en melding før du ringer! Ikke bli lei deg hvis du får beskjed om ikke å ringe.
Til den som er rammet: Si fra hvis det ikke passer, det gjør det enklere for den andre.

Sms:

Er veldig kjekt, fordi en sms kan besvares når man har overskudd til det. Kanskje blir det ikke noe svar. Det er også greit. Selv har jeg fått mye støtte via sms og har satt veldig stor pris på det. Det viser at noen bryr seg, og det er godt å vite i en vanskelig periode!

Hilsner i bloggen og via e-mail:

Er selvsagt veldig hyggelige og kan besvares ettersom det passer! Men det kan ta litt tid, det er jo ikke sikkert at den syke ser på bloggen og e-mailen hver dag. Også her er det viktig for den friske å huske på at dersom man ikke får noe svar, blir hilsenen sikkert satt pris på likevel!

Brev eller kort:

Du verden så oppmuntrende det er å få noe i postkassen! Enten det er et kort, et brev eller til og med en liten gave, så er det veldig hyggelig. Og posten kan åpnes når som helst :)Besøk:

Jeg har satt stor pris på besøk i ny og ne. Når jeg ikke har hatt overskudd, har jeg sagt fra. Det er bra med korte besøk, de bør tilpasses etter formen! Og det er ikke dumt å ta med noe å spise - lurt å avtale på forhånd :) Jeg har også hatt stor glede av blomstene jeg har fått!

Innbydelser:

Det er kjekt å bli bedt bort på en kaffekopp – selvsagt bare hvis man klarer det. Da slipper man å lage i stand noe hjemme mens man ikke er helt frisk, og så får man se noe annet enn hjemmets fire vegger.

Tanker:

Det hjelper også med bønn og gode tanker fra andre! Det er godt å vite at noen tenker på deg.


Bisol

Positiv tenkning:

For deg som er rammet, er det viktig å prøve å finne noe positivt i hver dag. Det trenger ikke å være så mye! Gjør det du klarer!


Bisol


Svalene flyr over huset vårt

Kommentarer

June sa…
Så bra at du tar opp dette, Sylke! Dette kan være et vanskelig tema, og da er det topp at noen tør "snakke" om det!
Jeg har ikke vært rammet av samme sjukdom som deg, men jeg har nær familie som har hatt og har kreft og jeg har jo bipolar lidelse sjøl. Den gjør at formen varierer veldig - gjerne fra dag til dag - og jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver. Sms er feks mye enklere for meg enn telefonsamtaler i "dårlige" perioder. Da orker jeg nesten ikke å prate med noen, men jeg kan allikevel sette pris på å få eller sende sms. Akkurat som du skriver så styrer man det sjøl, både tidspunkt og varighet, og man slipper å "ta seg sammen" for å virke blid og pratsom - noe som gjerne resulterer i at man er totalt utslitt lenge etterpå! :))

FLOTT innlegg, Sylke!
Og enda en gang: LYKKE TIL med behandlingen!

Klem
June
Nostalgi & Skriverier
Anonym sa…
Kommentaren jeg skrev forsvant så jeg prøver igjen.
Bra innlegg og veldig bra at du tar opp dette.
Jeg pleier å sende SMS, da kan mottakeren lese og evt. svare når det passer.
Ønsker deg Lykke til med behandlingen!
Stor og varm klem fra Mio
Hei igjen! Viktige ting du tar opp her, som sikkert vil variere fra situasjon til situasjon. Selv har jeg problemer med telefon og besøk ganske ofte og er blitt veldig glad i sms og mail og bloggkommentarer.

Lykke til med strålebehandlingen Sylke, jeg skal tenke på deg! :)
Mmatilda sa…
Du är så klok!
Jag tycker om molnbilderna.
Jag håller med June, vad bra att du skriver om detta. Man tänker gärna att det är inget man kan göra, att man säkert stör eller gör bort sig. Det är inte så svårt att stötta någon som är sjuk som man kan tro. Man får göra det som man orkar och kan, allt är bra. Hellre att man försöker än inget gör, det lär man mest ångra själv tror jag.
Min pappa har cancer och vill inte direkt prata om det, men han uppskattar att man ringer och pratar lite om allt möjligt annat. Ibland när jag frågar hur han mår vill han svara, andra gånger inte. Det är han som bestämmer.

Jag tänker på dig mycket Sylke det hoppas jag att du vet, och att du förstår att du är med i mina böner.

Klem
Susanne
sigrid sa…
Takk for at du skriv det du gjer.
Utruleg viktig tema!


Vi ventar til du er god til å blogge igjen!

Varm helsing i ei vanskeleg tid :-)
Bente sa…
Så flink du er til å skrive om et vanskelig emne !
Jeg er veldig enig med deg og kjenner meg igjen i mye av dette. Jeg har ikke hatt noe alvorlig sykdom, men opplevd en stor sorg da vi mistet en voksen sønn for neon år siden.

Da var alle gode ord velkomne, om det var pr sms, telefon eller bønner. De var som små varme lyspunkter rundt oss.
Jeg vil allikevel si at det er bedre å ta kontakt enn ikke å gjøre det, er en i tvil så ring !
En finner snart ut hvordan den syke er i form til å snakke.

Så må du ha lykke til med behandlingen din framover.
Tenker på deg :)
Hilsen Bente
Laila -Karin sa…
Veldig bra tema og jeg er veldig enig med deg.
Klem
Så bra at du tar opp dette. Det er jo blitt litt enklere nå som mobil og mail er noe alle bruker. Tror nok de aller fleste vil sette pris på å vite at noen bryr seg- selv om den syke ikke alltid orker å prate eller svare.
Lykke til med behandlingen-
klem fra Sissel
Eva sa…
Igen så dejlige ord fra dig.
Held og lykke med behandlingerne.
Stifinneren sa…
Lykke til med behandlingen din.
http://motlivsglede.blogspot.com/
mimouna sa…
Mange fine tanker og gode råd her. Ønsker deg alt godt og lykke til med strålebehandlingen. *klem*
Ingvild sa…
Kjempeviktig tema du tar opp her. Det er ikke alltid like enkelt å vite.

Jeg har ikke vært rammet av samme sykdom som deg, men vært nær pårørende til en som var rammet. Jeg opplevde at det av og til var veldig belastende å få spm.. om hvordan vedkommende hadde det! Noen ganger er det godt å tenke på helt andre ting!
Håper du klarer å tenke på ting som gir deg energi og overskudd. Det virker slik i alle fall!

Du er god på å ta opp viktige temaer som man ikke er like flinke å prate om!

Masse lykkeønsker sendes deg!
Stor klem fra Ingvild
FOR et innlegg Sylke!!
Du viser vei i ulendt terreng - vet du, dette er mestring så det holder!!
Dette håper jeg mange leser og jeg vil gjerne henvise til dette innlegget på MEstringsbloggen.
Du trenger ikke gi noe tilbakemelding på det nå - vi tar det når det passer - men dette var finfine saker!!
Lykke til min venn - de varmeste klemmer til deg!!
Fra Lokki
Tonje sa…
For et nydelig innlegg med tanker omkring et viktig tema. Håper det går bra under strålebehandlingen og tidspunktet etter. Skal tenke på deg.

Jeg legger meg til som følger. Ble nr. 100, ser jeg. Kjekt at du ville bli med på giveawayen min og jeg ble glad for at du likte bloggen min og la deg til som følger hos meg.

Klem Tonje
Anne Britt sa…
Så fint at du skriver dette.Selv opplevde jeg det så godt når noen sendte sms: da visste jeg at de tenkte på meg.Det løftet og gjorde dagen god. Jeg hadde bare fått en kronisk sykdom som jeg måtte akseptere, men i de tyngste stundene trengte jeg trøst i form av slike lyspunkt.I dag smiler livet til meg, og jeg har lært at venner er de som er der uansett. For dem er jeg den samme som før, ikke en med den sykdommen! Det er tøft å være menneske iblant. Men som du sier, Sylke: bak skyene osv.
Solveig sa…
Et innlegg til ettertanke, og noe vi alle lurer på når vi står i lignende situasjoner. Så flott at du setter ord på dette. Det beskriver også hvor mange måter vi har pr. i dag å nærme oss andre på. Mulighetene for å tilpasse individuelt er større enn før og da blir vel påtrykket større også....
Uansett ønsker jeg deg lykke til, kjære du! Det er godt å følge deg via bloggen - du har så mye å tilføre. Husk det når det røyner på.

Klem fra Solveig
Timotei sa…
Så bra skrevet! Mange gode råd å ta med seg her, både for den som er syk og den som er frisk! Lurt med Sms. Den kan du jo lese og eventuelt svare på når du vil. Av og til er det godt bare å vite at noen tenker på deg.
Smykkas sa…
Du er en mester i å få satt de rette ordene på ting. Det er veldig viktig å tenke seg godt om når det gjelder den syke. Den friske må aldri bli fornærmet over manglende svar eller at man må takke nei til ting.

Lykke til med behandlingen.

Klem fra Astrid
Så utrolig flott skrevet!!Du har så mye å komme med:)
Et viktig tema du skriver om- jeg håper vi alle kan skjønne at det er viktig å vise at vi bryr oss. Nå håper jeg at strålebehandlingen går etter planen. Skyene kommer til oss alle- men håper du opplever lysstreif selv nå!!Skal tenke på deg og be for deg!! Stor klem fra meg!!
Ingvild sa…
Heisann!
Så kjekt å høre fra deg. Håper du ikke har det alt for ille nå! Bra at du er hjemme på perm i helgen. Håper det blir en fin helg!

Stor klem fra meg!
Siri V. sa…
Flott innlegg. Deler av innlegget skal jeg ta med meg og putte i mitt <3.
Også håper jeg at det er ok at jeg linker dette innlegget i min Blogger. Klem.
Hei Sylka!
Ja, du skriver kloke ord, og jeg tenker på deg nå, og håper du mestrer situasjonen, og kommer så godt som mulig gjennom stråling og leging! Det er ikke bare bare! Men vi er mange som tenker på deg, og krysser fingrene, og håper det ikke blir for ille! Gleder meg til vi sees snart!

Klem Cathrine :-)
Trine sa…
Utrolig bra skrevet og jeg skal huske det i møte med syke. Har jo endel sykdommer og plager selv så er veldig enig i det du skriver. Spesielt kan det være slitsomt med telefoner når hjertet dirrer, jeg er svimmel og ikke finner ord. Da blir jeg oppfattet som avvisende og det er veldig trist for det er ikke slik jeg ønsker å være. Masse lykke til med behandlingen. Jeg er nykristen og jeg skal be for deg.
Stor klem fra Trine (om du vil ha)
Anonym sa…
Så utrolig bra innlegg Sylke !
Jeg er å enig i det du skriver,og kjenner meg så godt igjen. Jeg kunne like gjerne skrevet det selv,så det traff rett i hjertet :)

Ønsker deg alt godt!
Varm klem fra Gulli
Hanne sa…
Takk for dette innlegget! Det skal jeg dele med mine pårørende :)

Populære innlegg