Billedterapi


Mens jeg var til strålebehandling på Radiumhospitalet, var jeg med på flere aktiviteter i sykehusets og kreftforeningens regi. En av aktivitetene var billedterapigruppenVardesenteret.

Egentlig hadde jeg ingen planer om å delta. Men så fikk jeg en telefon fra en medpasient: ”Har du lyst til å bli med på billedterapi? Det var ingen her da de skulle starte opp, men jeg sa jeg kanskje visste om noen…” Jeg hadde besøk akkurat da, men hadde en dårlig dag og var veldig sliten, og det passet tidsmessig bra å avslutte samtalen. ”Jeg kommer snart,” svarte jeg. Jeg hadde ingen forestillinger eller forventninger på forhånd. Det jeg opplevde der var at jeg fikk sitte i ”min egen boble”, uten at jeg trengte å si eller tenke så mye. Det føltes godt.

Vi ble tre deltagere denne dagen, de to andre pluss billedterapeuten ventet allerede på meg. På bordet lå det både tegne- og malesaker. Etter en kort innføring fikk vi utdelt ark (A4), og terapeuten ga oss en oppgave. Vi begynte slik:

1. oppgave: Ta en fargestift, velg en farge du liker. Lukk øynene. Kjenn på arket så du vet hvor det begynner og hvor det slutter. Tegn en krusedull med høyre hånd. Stopp når terapeuten sier ”stopp” (det ble stopp etter omtrent 5 sekunder, kanskje litt mer). Så skulle vi åpne vi øynene igjen og fikk utfordringen om å se noe konkret i krusedullene vi hadde tegnet, og enten tegne eller male bildet ferdig. Dette igjen innenfor en viss tidsramme som ikke varte så lenge, anslagsvis tre minutter.

For min del ble det ganske humoristisk, så jeg begynte nesten å le høyt. Jeg så nemlig en gubbe med stor nese og mage, sittende i sola… Så skulle vi gi bildet en tittel og legge det bort. Bildet mitt fikk tittelen ”Gubben soler seg”.

2. oppgave: Igjen skulle vi ta en fargeblyant, etter å ha fått et ark til. Men nå skulle vi tegne med venstre hånd, i blinde. Etterpå skulle vi lage bildet ferdig i løpet av noen minutter. Denne gangen så jeg for meg en jente som holdt en blomst. Jeg kalte bildet for ”glede”.

3. oppgave: Denne gangen fikk vi et større ark (A3). Nå kunne vi velge hvilken hånd vi ville bruke. Og så fikk vi oss en overraskelse: Da vi var ferdig med å tegne krusedullen, skulle vi sende arket videre til nestemann som skulle tegne bildet ferdig! Denne gangen fikk vi god tid. Jeg snudde bildet jeg fikk, om 90 grader, slik at linjene nå gikk oppover. Det ble til ”ilden”. En medpasient lurte på om hun kunne få bildet, og det syntes jeg var veldig koselig. Før det ble gitt bort, tok jeg bilde av det. Resultatet av denne oppgaven ser du nedenfor.

 

Etterpå snakket vi om bildene. Vi kunne si noe, men behøvde ikke. Det var en avslappet atmosfære. Jeg er nok litt skeptisk til å tolke for mye inn i bilder, sånn sett var det fint at det ikke ble altfor mye prat rundt dette. Opplevelsen for meg var at det var godt å bruke farger og lå hånden jobbe, uten å tenke for mye. Det eneste aberet var at jeg ikke lenge tåler så godt å bruke blyant, fordi hånden min stivner, så jeg ble ganske sliten i håndleddet. Uken etter tok jeg derfor bevisst en stor pensel og malte med lite detaljer, men desto mer farger. Denne gangen var oppgaven å tegne eller male ”drømmestedet” vi kom på der og da. Jeg så for meg en blomstereng. Dette bildet tok jeg med hjem!Kommentarer

sylvia sa…
god kveld,
dette virket spennende,nydelige bilder det ble,å så artig det ble laget på.
en tankeflukt fra virkeligheten er deilig,
ønsker deg en koselig helg, å fortsatt god bedring vennen.
klem fra sylvia
Ingvild sa…
Kjempeflotte bilder du lagde! Høres ut som du hadde en fin tid på bilde terapien!
Jeg skrev bachelor oppgaven min om kunstterapi og flow og har kjempetro på denne metoden for å koble av, bare være, øve opp kreativiteten og som tanksflukt!

Håper du har det bra!
Ha en fin lørdagskveld og fortsatt god bedring!
God morgen!
Håper det går bra med deg, og at du begynner å komme til krefter! Selv om det sikkert tar tid å "bli seg selv" igjen. Men det får ta den tiden det tar!

Billedterapien var sikkert givende, og ofte er det jo det uventede eller ukjente som gir mest tilbake, når man først prøver det. Det gjelder bare å være åpen det!

Det blir et rosa innlegg hos meg i dag! Tenker på deg, og ønsker deg god bedring og en god søndag

Kelm Cathrine :-)
Eva sa…
Sikke et smukt blomsterbillede.
Det lyder som et godt forløb, I har haft. Dejligt at lade sig opsluge af farver.
VIlken tur att din väninna ville ha med dig på terapin, det verkar ju ha varit riktigt bra. Den sista bilden med sommarängen är så vacker. När du är igång med virkningen helt igen så kunde du använda den som mall för en flerfärgsvirkning. Skulle säkert bli otroligt vackert!
Ha det gott,
Klem
Susanne
Bare Mio sa…
Billedterapi høres spennende og samtidig avslappende ut.
Nydelige bilder.
Håper det går bra med deg og ønsker deg fortsatt god bedring.
Ha en fin søndag.
Klem fra Mio
sigrid sa…
Nydeleg!!
Har stor tru på å bruke bildeterapi.

Ha vakker søndag!!
Smykkas sa…
Dette hørtes veldig positivt ut, og jeg forstår at du hadde stor glede og nytte av opplegget.

Bildene ble kjempefine.

Klem
SÅ spennende og for noen resultatetr :)) Og ja, ikke overraskende så du noe positivt og artig i en liten krusidull - det er deg det Sylke - du er sannelig positiv!! Og for noen fine intuitive bilder - blomsterengen din var nå storslagen - legger meg gjerne nedpå der og tar meg en hvil :))
Takk for alt det flotte du formidler - du inspirerer storveies!!
Ønsker deg mye god hvile og håper du får en spennende og herlig høstuke!
Varm klem fra Lokki
Hallo - det er meg igjen - i farten glemte jeg å rose ditt nye headerbilde - oioioi så vakkert - nydelig Sylke - helt nydelig!!
Flere klemmer fra Lokki
Tonje sa…
Likte godt blomsterengbildet du lagde! Jeg synes også det er terapi i å male. Fint å koble av på den måten. Maler ikke noe særlig bra, men terapi er det :) Synes også det ligger terapi i ord, ute i naturen, i ei bok, musikk og mye mer :)
Fint at dere får slike tilbud.
Klem Tonje
Du er jo en kunstner, Sylke, og alt du lager blir så vakkert! Jeg har aldri hørt om bildeterapi før, men det hørtes spennende ut. Håper du har det fint og ønsker fortsatt god bedring!

Populære innlegg