Stresser du?


Hvordan takler vi stress? I boken "Aldri mer stress" (Commentum forlag) skisserer Birgitte Hultberg noen løsningsforslag.

Jeg ble oppmerksom på boken gjennom Anne Britt med bloggen ”Kontraster” som anbefalte den. ”Aldri mer stress” – det høres deilig ut. Stress setter kroppen i en konstant alarmberedskap som kan være skadelig for helse og livskvalitet. Men hvordan kan vi håndtere stress og få et bedre liv?


Forfatter Birgitte Hultberg går rett på sak. Det er lett å orientere seg i boken.

Hultberg har selv jobbet med stressbehandling i mange år og laget et opplegg for stressrammede. I boken forklarer hun hva stress er og hva som skjer når vi er stresset. Hun bruker batterimodellen som bilde: et batteri må lades opp regelmessig, ellers virker det ikke lenger. Slik er det også med oss.

Boken tar opp typiske stresshistorier og kommer med forslag om hvordan stress kan behandles. Det krever tålmodighet og en ny måte å tenke på. Forfatteren deler inn behandlingen i flere faser, avhengig av hvor stresset pasienten er. Målet er å komme tilbake til en vanlig hverdag, ved å innarbeide gode vaner for å unngå stress i framtiden. Hva tapper oss for energi – og hva gir oss påfyll?

Noen viktige punkt:

Ikke forbruk mer energi enn du har. Sørg for påfyll. Hvile er et nøkkelord i denne sammenheng. Noen minutter pause hver time kan gjøre under, pluss en lengre hvil en gang per dag, og to fridager i uken. Det siste er ikke like enkelt for alle yrkesgrupper, men det er likevel et mål som er verdt å jobbe mot. Kroppen trenger å koble helt av, uten å være i ”stand-by-modus” hele tiden. Vi må ta vare på oss selv dersom vi vil holde ut i arbeidslivet – og i livet generelt!

Kommentarer

Nostalgia sa…
Du setter fokus på noe som sikkert mange plages med. Ikke fritt for at dette er noe man kjenner på i hverdagen med tidsklemma :-)

Det handler kanskje litt om å ta tiden tilbake og å kjenne på at man ikke kan være perfekt og rekke alt :-) Kanskje blir vi flinkere til å slappe av med årene også ? :-)

Ønsker deg en fiiin kveld !
Klem, Nostalgia
Flott bokanbefaling Sylke - og hvem har ikke nytte av en slik bok, finfin påminnelse det der!
Står på handlelisten den nå - er SÅ glad i bøker vet du :)) Lar ikke en anledning slippe unna!
Ønsker deg en avslappende og stressfri kveld :))
Mange varme klemmer fra Lokki
sylvia sa…
hei.
så flott å opplysende ett innlegg,
ja jeg prøver veldig å stresse ned, har veldig behov for et stille rom en stille stund i hverdagen, å det prøver jeg å få til hver dag.
ønsker deg en fin kveld,
klem fra sylvia
Findus sa…
Takk for kommentar hos meg , ÅJA jeg drømmer meg litt tilbake ;)
Stress ja ... blir jo litt av det og !! Har snart bursdag ... kanskje den burde stå øverst ( eller nest øverst , skjønner? ) på lista - skal jammen tipse min bedre halvdel om den . Takk for gode tips, ha en rolig kveld .
Å ikke bruke mer energi enn jeg har er min viktigste leveregel for tiden og jeg har pent måttet lære meg å ikke stresse. Fin bokanbefaling forøvrig, som angår de fleste! :)
Anne Britt sa…
Så fint at du fant noe viktig i denne boken! Og du, har full forståelse for utfordringen, du vet. Var i tvil selv!
Det är blir bara mer och mer viktigt, alltför många stressar vecka ut och vecka in. De vet knappt hur det känns att vara helt avslappnad.
Boken är säkerligen mycket bra.
Kram
Susanne
Ingvild sa…
Hei! Takk for anbefaling av bok... Den tror jeg at jeg skal skaffe meg. Jeg stresser mye - men får ikke lov av legen å gjøre det lenger - så det stresser meg enda mer :o)

Det gjelder å finne noen gode strategier - og det arbeider jeg mye med! Det er lov å slippe taket og melde seg ut av tidsklemma! Det tok litt tid før jeg innså det...

Ha en fin kveld,
klem,I
Tonje sa…
Takk for boktipset.
For noen uker var jeg konstant stresset og hadde sikkert løpt og kjøpt boka. I dag, etter å begynne morgener med bønn og meditasjon, må jeg si at stresset rett og slett er borte. Herlig.
Skal huske på boka om jeg skulle bli like stresset igjen og min måte ikke funket :)
Klem Tonje
Et veldig viktig tema i våre dager. MANGE som stresser mye og unødig, og som ikke evner å slappe av i mellom. Jeg har en jobb som har mange elementer av stress i seg. Det hender jeg bare blunder foran dataen og puster dypt for å hente meg inn. Jeg tror jeg er relativt god på stressbalanse i livet. Ellers kunne jeg rett og slett ikke hatt den jobben jeg har!
Flott at du deler tips med oss. Jeg har noen jeg vet jeg kan anbefale boken til. Takk!
Cecilie sa…
Jeg har heldigvis blitt mye flinkere til å ikke stresse! For noen år siden fikk jeg senebetennelse i begge armene (varte i ca 6 år...) og jeg trodde alltid at det var på grunn av svake ledd og mye skriving. Men neida, der kom osteopaten min og kunne forklare at det skyldtes stressknuter i nakken som blokkerer for nervene mine ut til armene. Ikke rart det ble litt vondt :-P

Er flott at du tar det opp her i bloggen, særlig når det fins så mange flinke piker der ute... Jeg lurer på hvor mye sykemeldinger og dårlige helsetilstander som kunne vært unngått hvis folk visste litt mer om stress? Jeg mener, migrene, forskjellige typer gikter, hjerte- og kar sykdommer som høyt blodtrykk- det må jo komme fra et sted?

*Klirr i tekoppen for å stresse ned litt i blant! * ;)

Klemmer :)
Smykkas sa…
Dette er nok en bok de aller fleste kan ha nytte av.

Jeg forsøker etter beste evne å holde stresset unna, men jeg innrømmer at det ikke alltid er like enkelt.

Klem
Solveig sa…
Vedlig aktuelt tema for de fleste av oss, ville jeg tro. Kjenner meg godt igjen. Tror jeg etterhvert er blitt flinkere å sette grenser, men det hadde vært kjekt å sjekke ut denne boka okke som. Og så er det jo forskjell på positivt og negativt stress;o) Når jeg for være kreativ kan jeg være skikkelig stressa. Ikke fordi det er så mye jobb, men fordi jeg får så mange ideer som skal ut i livet. Kan bli sliten av det også, men du så mye energi og glede det gir;o))))
Ønsker deg en flott kveld og takker nok en gang for interessant lesning.
klem fra Solveig
sigrid sa…
JA!
Og det vert ikkje betre når ein er i uform og tenkjer på alt ein burde -skulle - må gjere både på arbeid og heime...
Gløymer å puste med magen!

klem
Et viktig tema du tar opp her!
Jeg har følt stresset på kroppen, og har jobbet mye med meg selv for å lære å roe ned. Det har vært en lang og smertefull prosess, men veldig lærerik. Det er jo ikke alt vi kan påvirke selv - vi lever i en hektisk tid med mange krav, og samfunnsstrukturen i dag gjør det jo ikke lettere. Men litt kan man jo bidra med selv.

Takk for tips om blogging! Jeg må sette med ned og ta det bit for bit. Men ikke noe stress :-)

Ønsker deg en fin helg!
Takk for tipset, Sylke! Det måtte ha vært deilig hvis man klarte den balansen, og unngå å stresse! For stresser man blir alt mer vondt, alt mer vanskelig. Og det er ikke så lett å bryte cirkelen! Alle har vi nok noe å lære - kanskje ikke så dumt å blir flinkere til å vente med ting til i morgen?

Takk for alle de vakre bildene du har på bloggen din - naturen kommer rett inn i stuen min!

God helg til deg og dine!

Klem Cathrine :-)

Populære innlegg