Strukturmønster med halvstaver


Dette er et mønster som passer fint der det trengs elastisitet, som til sokker. Jeg kom frem til dette under en utprøvning, jeg ville at sokkene skulle bli mer elastiske enn med vanlige halvstaver. Det hekles frem og tilbake i omganger, med halvstaver avvekslende i fremre og bakre maskeledd. Mønsteret er delbart med 2. Det er enkelt å hekle, men du må vite hvor du skal stikke heklenålen inn.

På bildet nedenfor ser du tre rader med maskeledd. Det hekles i de to bakerste leddene som er merket med piler. Jeg kaller dem for fremre og bakre maskeledd. Men så er det enda et maskeledd helt fremst, nedenfor de to andre (dette er ikke merket med pil). Dette maskeleddet hekles det ikke i.


Nedenfor ser du hvordan nålen stikkes inn i fremre maskeledd (se den hvite pilen), hekle en halvstav.

Ferdig halvstav, heklet i fremre maskeledd.
Nå hekler du i bakre maskeleddet i neste maske (du ser det ikke på bildet, det ligger lenger bak): 

Ferdig halvstav, heklet i bakre maskeledd.
Slik hekles mønsteret:
A) i rader:
Begynnelsen og 1. rad: Legg opp ønsket antall luftmasker (antall delbart med 2) + 2 snu-luftmasker. Begynn i 3. luftmasken fra nålen og hekle halvstaver (samme antall som luftmaskene i starten, ikke medregnet de 2 snu-luftmaskene). Snu.
2. rad: 2 snu-luftmasker (regnes ikke med). *1 halvstav i fremre maskeledd, 1 halvstav i bakre maskeledd.* Gjenta *-* raden ut. Ikke hekle i de 2 snu-luftmaskene på slutten av raden. Snu.
3. rad: 2 snu-luftmasker (regnes ikke med). *1 halvstav i bakre maskeledd, 1 halvstav i fremre maskeledd.* Gjenta *-* raden ut. Ikke hekle i de 2 snu-luftmaskene på slutten av raden. Snu.
Gjenta rad 2-3 til ønsket lengde.


B) i omganger:

Følg beskrivelsen for hekling i rader, men avslutt hver omgang med en kjedemaske i den 2. luftmasken i begynnelsen av omgangen. Snu etter hver omgang. Det hekles også her fram og tilbake, slik blir det ingen forskyvninger i mønsteret.

Bildet nedenfor er en maskeprøve for hekling i rader. Det ble lagt opp 10 + 2 luftmasker, hver rad har 10 halvstaver + 2 snu-luftmasker.Kommentarer

Timotei sa…
Så flink du er til å forklare! Dette var jo kjempelurt. Må prøves!
Mmatilda sa…
Håller med att det här är ett bra sätt att få bättre elasticitet i virkningen, jag har gjort det i olika varianter men med stolpar i mina tröjor!
Hej Sylke
Det där var både smart och vackert.Jag tycker nästan att det ser stickat ut. Jag ska definitivt testa detta snart, kanske på nästa kofta bara för att få mönstret!
Kram
Susanne
Smykkas sa…
Det er tydeligvis flere som er i heklemodus, men jeg er ikke særlig flink til å komponere selv. Der er du en virkelig ener.

Klem
Bente sa…
Så flott forklaring!
Kjempebra, jeg skal hekle en prøvelapp av dette mønsteret.
Ha en fin kveld:)
Happy Mamma sa…
så snill du er som gidder å laga tutorial:) Ligger en award til deg i bloggen min :)
Tonje sa…
Flott forklart!
Hekling er noe jeg ønsker å lære meg. Har akkurat begynt å strikke og stortrives med det!
Ønsker deg ei god helg
Klem Tonje
virkpia sa…
Snyggt mönster! Jag gillar när virkningen påminner om stickat, och det gör ju detta :)
sigrid sa…
Du er svært dyktig til å forklare..
Den blomen på siste innlegg var SÅ fin :-)
Her har det lava ned med snø, den er kram og god..
men eg lengtar etter VÅREN!!

Ha fin helg!!

Populære innlegg