Sy med inch eller cm?


Noen av dere har fortalt at de ikke syr i inch, men i cm. Jeg har gjort meg noen tanker i forbindelse med dette.

Jeg har selv vært en «cm-syerske». På begynnelsen av 90-tallet, da jeg hadde min første store quiltefase, kjøpte jeg både rullekniv og linjal, den gang med mål i cm. Jeg sydde tepper og andre ting, og brukte linjalen og rullekniven ikke bare til quilting, men også til søm av klær. Det siste gjør jeg fortsatt.

Senere oppdaget jeg flere teknikker, mønstre og muligheter. Det var da jeg begynte å kjøpe utstyr i inch. Det finnes nemlig mange flere quiltemønstre i inch, og mange flotte spesiallinjaler som kan brukes. I tillegg synes jeg det er enklere å beregne mønstre i inch enn i cm. Når jeg tegner et mønster på et ruteark, kan jeg i mange tilfeller «se» målene med en gang, jeg trenger ikke å regne stort. Med cm derimot er ikke tallene like opplagt.

Et eksempel: Utgangspunktet er en quiltblokk med 8 x 8 ruter.

Inch: Hver rute er 1 inch (ferdig mål). Pluss sømrom blir dette 1 ½ inch. Skal jeg ha et kvadrat på 2 x 2 ruter, blir det ferdige målet 4 x 4 inch, og med sømrom blir det 4 ½ inch. Det er bare å legge ½ inch til det ferdige målet. Utregningene til trekanter er litt mer avansert, men likevel lett å huske. 

Cm: Jeg går ut fra samme blokk. En blokk 8 x 8 ruter (der hver rute måler 1 inch) er omregnet omtrent 20 cm. Hvor stor blir da en rute? 20 delt på 8. Ok, det var ikke SÅ vrient. Det blir 2,5 cm. Sømrom kommer i tillegg, det blir da 2 x 0,75 cm = 1,5 cm. En rute inkludert sømrom blir altså 4 x 4 cm. Men målene her lar seg ikke lese så intuitivt som med inch… Prøv selv ;)

Så spørsmålet er: sy med inch eller cm? 
For meg blir svaret: Ja takk, begge deler – til hvert sitt bruk :)

(Det blir ikke noe felles søm av løper, derfor har jeg tatt ut tidligere innlegg. Kanskje en annen gang!)

Kommentarer

Hei! Hyggelig å høre fra deg, og at hjertet du vant av meg eksisterer enda;) Lenge siden jeg har hatt give-away nå, så du fikk meg til å tenke på det. Får se hva jeg finner ut. Jeg liker best inch-linjalene, for de er lettere å lese av. Og så syr jeg med 1/4"-fot og får det mer nøyaktig. Men til andre ting så er det jo cm det går i. God heløg til deg!
Linda sa…
Sydde med cm når jeg begynte, det passa til den gamle maskinen min. Nå bruker jeg inch og fot som hører til:)
Ha en fin helg!
mimouna sa…
Blir litt samme med strikking. Jeg syntes at det var fryktelig tungvindt med mønstre som brukte tommer, for ikke å snakke om amerikanske pinnestørrelser. Men når man blir vant til det går det jo ikke noe problem.

Håper du får noen med deg på syprosjektet! Og god helg! :)
Takk for hyggelig kommentar, Edny. Jeg synes også at det blir nøyaktig å quilte i inch. - Ha en fin helg!
Hei Linda, så godt å høre at det er flere som syr i inch! Ha en fin helg, du også!
Du har rett i at vi venner oss til ting når vi bruker dem... Jeg har jo også blitt vant til å strikke etter engelske/ amerikanske mønstre. Det tok litt tid i starten, men nå er det noe jeg ikke tenker spesielt over ;)

God helg til deg også :)
Lappeklipp sa…
Ja du har så rätt, det blir en vanesak det där med cm och inch. Jag själv använder ytterst sällan, ja nästan aldrig faktiskt, färdiga quiltmönster utan brukar rita upp dem själv och då utgår jag från cm. Jag syr med industrisymaskin och den har inte inch-pressarfot så då spelar inte det någon roll heller. Men det är ju så bra att alla får göra som de själv känner är bäst, huvudsaken är att vi syr och njuter av det! Önskar dej en underbar adventstid!!!!
Ja, vi har våre vaner, og bra at vi kan velge selv :) Du syr jo så mye flott, alltid spennende å se hva du finner på!
Så informativt og fint!! Supre eksempler, Sylke!
Klem fra meg :)
Tusen takk, min venn! Klem til deg også :)

Populære innlegg