Gi oss lov, og vi kan! Trastad samlinger


Det ble et sterkt møte med museet "Trastad samlinger" (Sør-Troms, Borkenes i Kvæfjord kommune) i sommer. Trastad gård har vært institusjon for psykisk utviklingshemmede frem til 1995. Nederste etasje viser en autentisk bo- og pleieavdeling i Norge etter 1945. Beboerne som kom hit, hadde fått stempelet "ikke opplæringsdyktig", men ved iherdig innsats av noen ildsjeler ble dette motbevist. Norges første grunnskole for psykisk utviklingshemmede ble grunnlagt her så sent som i 1962, og videregående opplæring i 1970. Fra 1960 kunne psykisk utviklingshemmede endelig konfirmere seg, på lik linje med alle andre. De ble også stimulert til å uttrykke seg kreativt, og lærte forskjellige formingsteknikker. Keramikkundervisningen sto sentralt, og mange flotte kunstverk kan sees i utstillingen i øverste etasje. I tillegg er det annen kunst å se i kategorien Rå Kunst/ Outsider Art, og en vekslende sommerutstilling. Noen av beboerne har blitt kjente kunstnere, som bl.a. Herleik Kristiansen og Torstein Nilsen. Kristiansen har laget både linotrykk og keramikk. Trykkene hans likte jeg personlig spesielt godt. En gammel plakat bruker ett av bildene hans, samtidig som mottoet fra Trastad gård står som tittel: Gi oss lov, og vi kan!


Kristiansen har også en omfattende samling i keramikk, her ser du noen av kunstverkene hans:Nilsen har fått en egen tallerkenvegg som viser utviklingen hans gjennom forskjellige epoker.
Og her er et oversiktsbilde litt lenger inn i rommet.


Hvis du trodde at det store utstillingsrommet var alt, kan du tro om igjen - når du runder hjørnet, ser du dette:


Her er enda flere kunstverk, sortert i lange baner!

Beboerne på Trastad gård hadde til og med en egen festdrakt. Jentenes utgave ser du her:


Og lekeapparatene var det mange barn som gjerne ville hatt...


Et besøk anbefales varmt! Mer informasjon om Trastad samlingene finner du her.


Kommentarer

For et fantastisk flott sted, og jeg forstår så godt at dette gjorde inntrykk. Utrolig flott å se hvordan folk kan, bare de får muligheten. Takk for at du deler - og nå har jeg lagt det til på lista: "et sted å besøke" - det er viktig å ha planene klare vet du ;)

God helg videre, Sylke! Klem fra ~ Charlotte ~
Takk for hyggelig kommentar, min venn! Jeg håper at du en eller annen gang kommer deg dit ;)

God uke til deg, og stor klem fra Sylke :)

Populære innlegg