DNA-kjede (med mønster)


"Pass deg, Pappa", ropte ungdommen i huset da jeg holdt på med dette kjedet. "Mamma hekler seg en ny DNA!" Dermed var navnet født: DNA-kjede.


De som har sett minivasen min, har kanskje lagt merke til at jeg skrev at perlene ble heklet inn underveis, og ikke tredd på garnet i forkant. Noen lurte på om det virkelig gikk an? Ja, det gjør det. For å vise dette, laget jeg dette kjedet og mønster med forklaring og illustrasjoner (se link lenger nede).

Jeg liker ikke å tre på perler på forhånd. Da må man jo planlegge alt og telle nøyaktig... Derfor fant jeg min egen løsning. Har så langt ikke sett framgangsmåten beskrevet noe annet sted. Det vanlige er å tre på 100-vis av perler, for så å hekle dem inn på vrangsiden (da vises de på rettsiden). Jeg gjør det motsatte: hos meg blir perlene liggende på rettsiden, og jeg hekler helt vanlig, nemlig rundt (i spiral) fra rettsiden.

Det eneste som du kanskje må eksperimentere litt med, er garntypen (garnet må ikke dele seg for mye når du drar det gjennom perlen) og størrelsen på perlene og heklenålene. Jeg kan ikke anbefale noe konkret garn, men det burde ikke være vanskelig å finne noe som passer.

Ellers skifter jeg heklenålene underveis (det er nærmere forklart i mønsterbeskrivelsen). Det kan høres litt tungvint ut, men du blir fort vant med det. Det tar ikke lang tid å bli ferdig med kjedet.


Jeg har skiftet farge etter hver 4. perle (i høyden). Det er sikkert også fint å bytte farge på annenhver perle og bare bruke to farger, slik at det ser ut som en spiral.


Mønsteret til DNA-kjedet finner du her. Jeg anbefaler deg å lese det nøye gjennom før du begynner.

Hekler du et kjede etter dette mønsteret, blir jeg glad for å få se et bilde av ditt ferdige verk!

Mønsteret er laget av meg og kun til privat bruk. Du må gjerne bruke det, men ikke selge det. Dersom du legger ut bilder av ditt ferdige arbeid på internett, ber jeg deg om å linke til bloggen min, og oppgi at jeg har laget mønsteret. Jeg setter pris på om du legger igjen en kommentar dersom du laster ned mønsteret.

Mønsteret er lagt ut som PDF-fil på Google docs. Der kan du både se, laste ned og skrive ut dokumentet. Du må ha Acrobat Reader for å kunne lese filen.

© Sylke Feldhusen, http://lysstreif.blogspot.com/


I dette innlegget ser du en annen variant av kjedet.
Og her er enda en variant der jeg forklarer mønstervariasjonen.

Kommentarer

igi sa…
Så vakkert! Veldig passende navn. Tusen takk for at du legger ut oppskrift.

Klem Igi
Nostalgia sa…
He-he så artig ! Måtte tenke tilbake på gymnastiden nå. Jeg hadde Biokjemi og vi satt og laget modeller av DNA :-)

Kjempefint kjede !

Ønsker deg en fiiin kveld videre !
Klem, Nostalgia
Ingvild sa…
Herlig kommentar fra undommen og treffende navn på et råstilig smykke!

Helt enig med deg at stoff og stil er farlig... I alle fall for lommeboken. Det er derfor det går veldig lenge mellom hver gang jeg er der:o)

Ha en fin lørdagskveld,
klem,I
annegrete sa…
Hallo, så stilig det er!!! Jeg er jo totalt ute og kjører når det gjelder alle myke materialer, så da lukker jeg øyne og ører for alle forklaringer i hele verden..hehe, der snakker vi angst altså:) Neida, jeg bare tør ikke prøve.
Men vakkert vakkert, og jeg er imponert som alltid. Du er VELDIG kreativ du, på så mange områder...
Og du har en kjapptenkende, festlig ungdom i hus, kul kommentar:)
God helg og god klem kjære deg.
Hei Sylke!
Tusen takk oppskriften på dette flotte halsekjedet - og for at du viste hvordan man hekler med perler under veis! Ja, det var en flott forklaring (og illustrasjoner), så dette skal jeg nok få til! Ser for meg at DNA-halsbåndet kan bli en flott gave!

Klem Cathrine :-)
Eva sa…
En DNA-kæde! Dejligt navn. Og så er den virkelig flot. Tak for opskriften, som jeg vil lægge på "lager", for der er vist ikke tid lige nu.
Utrolig!! Kjempeflott kjede!
Det där var verkligen smart Sylke, jag har aldrig virkat med pärlor just för att jag inte orkar sitta och trä alla pärlor, men nu slipper jag det! :-)
Tusen tack för lösningen på problemet!
Så utrolig stilig! Og må jo bare si at DNA - kjede var et veldig treffende navn, hi, hi:-)

Ha en fortsatt fin helg!

Klem
EllenSand sa…
Tusen takk for den fine kommnetaren i bloggen min. Det betyr mye :)
Smykket ble utrolig fint. Du er så kreativ! :)
Så lekkert DNA-kjedet ble! Flott med de forskjellige fargene på perlene, du er jo rene kunstneren!

Ha en fortsatt god søndag! :)
Du er virkelig original og kreativ! Dette var et morsomt prosjekt, og jeg laster ned oppskriften og legger den i Kø-mappen min. Skulle ønske døgnet hadde litt flere hekle-timer (men egentlig er jeg ganske fornøyd med døgnet som det er - det går liksom så fint opp).
Ha en finfin uke! Og takk for at du lager så gode og tankevekkende blogginnlegg -det er alltid så fint å komme innom her.
Bodil sa…
Så smart og så lekkert! Du er så flink. Ha ein fin dag :)
Solveig sa…
Kjempefint ble det. Passer godt til navnet sitt. Må nok inn og se hvordan det gjøres, tror jeg. Du er aå flink til å lage spennende oppskrifter. Ha en fin uke.
WOW, for et fantastisk flott kjede, morsomt navn og måten det fikk navnet sitt på!
Takk for at du er å snill å deler oppskriften og dein geniale måte å hekle inn perler.
Jeg har aldri heklet med perler, nettopp fordi jeg ikke orker å tre perler på snoren før man begynner. Med din amrte metode kan det godt hende at jeg gjør et forsøk!

Ønsker deg en strålende dag!
Lokki sa…
DET var fantastisk flott!!
Neste hekleprosjekt, etter sokkene..., må bli et slikt smykke!
Og så fantastisk vakkert det ble på!
Du er helt utrolig Sylke- og igjen har du den vakreste headeren!
Ja du har en stor fan i meg, jeg er IMPONERT!!
Så kjære Sylke med nytt DNA :)), ha en strålende uke videre!!
Og det vil være en ære om du bringer Hverdagsgleder videre ♡♡♡
Varm klem fra Lokki
MalinSj sa…
Ett kanonfint halsband. Skall försöka virka något liknande. Stort TACK för att du lägger upp mönstret. //MalinSj

Populære innlegg