Litt om fatigue


Fatigue er et begrep som fortsatt er ukjent for mange. Ordet kommer fra latin/ fransk og betyr ”tretthet”. Det blir brukt i medisinsk sammenheng for å forklare en utmattethet som ikke blir bedre av hvile eller søvn.

Selv har jeg blitt kjent med denne betegnelsen i forbindelsen med kreftsykdommen. Man kan få fatigue av kreft og/ eller kreftbehandling (og av andre sykdommer som jeg ikke går nærmere inn på her). Det kan sammenlignes med det å ikke komme seg etter en influensa. Kroppen tåler ikke det samme som før og blir fortere sliten.

På et foredrag om fatigue i kreftforeningens regi ble det fortalt at mange kreftpasienter gjennom årene har fått høre: ”Ta deg sammen. Du er jo ferdig med behandlingen. Du er frisk nå!” Men når de har prøvd å ”ta seg sammen”, har de bare blitt enda mer slitne.

Etter hvert har det heldigvis blitt forsket mer på symptomene, og pasientene blitt tatt på alvor.

 


Fatigue kan være forbigående og vare fra noen uker til måneder. Hos noen blir det kronisk og kan da vare i flere år. Noen har lettere plager, mens andre kan bli så dårlige at de er sengeliggende.

Nyere forskning viser at det er bra å holde et moderat aktivitetsnivå. Det er viktig å bevege seg, gå en tur eller gjøre andre ting, men tilpasse treningen etter kreftene. Utfordringen er å lære å kjenne kroppen sin på nytt. Å vite hvor grensene går, finne en god balanse mellom aktivitet og hvile uten å presse kroppen for mye.

Kreftforeningen har laget en brosjyre om fatigue som du kan laste ned her (PDF-format).

Det ligger også en kortfattet presentasjon (med fine bilder!) av Tore Kr. Schjølberg på nettet som kan lastes ned her (PDF-format).


Kommentarer

Anne Britt sa…
Jeg fikk lyst til å kommentere dette. Jeg kjenner uttrykket fra min egen sykdom, parkinson. Anfall av "Fatigue" kan komme dettende som lyn fra klar himmel. Jeg opplevde dette sterkt noen ganger da jeg ennå var i jobb. Jeg kunne være i skolegården for å ha inspeksjon, når utmattelsen kom dettende ned. Da slepet jeg meg av gårde til nærmeste benk og ble der.Du forklarer dette så klart og fint. Du sier også at det er kjent fra andre syksommer. Bl. annet i den jeg forteller om her.
Sylke sa…
Takk for innspillet ditt, Anne Britt!
Ja det der er aktuelt og svært hemmende! Ser Anne Britt også forteller om det i relasjon til Parkinson. Viktig og flott at du informerer Sylke - du gjør det så vakkert! Du er en knakende god formidler!
Jeg synes Anbjørg Sætre Håtun presenterer denne problematikken - kreft og påfølgende fatigue, så flott i sin bok "Livslyst".
Flott at dette belyses - ønsker deg fortsatt god bedring og mye god hvile!
Varm klem fra Lokki
Nostalgia sa…
Takk for at du deler Sylke. Det er alltid lærerikt og inspirerende å gå inn på bloggen din. Som Lokki sier over her så er du en knakande god formidler. Blir alltid sittende ettertenksom ved dine innlegg :-) Tror det er altfor mange av oss som tenker at "det er bare å ta seg sammmen", flott at du tar dette opp.

Ønsker deg en fin dag :)
Klem, Nostalgia
Laila -Karin sa…
Flott at du skriver om dette.
Jeg må bare sdi meg enig til de før meg .
Du har en unik måte å formidle ting
på.
Ønsker deg en riktig fin mandag.
Klem
Eva sa…
Det er godt, at der efterhånden kommer mere forståelse for fænomenet,- også fra den professionelle front. Jeg kan forestille mig, at de, der lider af fatigue også selv ind imellem kan have svært ved at acceptere og forstå det.
Tak for et godt og lærerigt indlæg. Jeg ønsker dig en god aften.
sigrid sa…
Så enig med dei andre...
viktig info å spre dette!!
No er eg rosa med perlesløyfe, armband og refleks :-)

Vonar du får meir og meir energi, ta den tid du treng..

Stor god betringsklem♥
Bente sa…
Så fint beskrevet om dette uttrykket.
Jeg tror ikke at det kan forstås skikkelig av andre enn de som har opplevd det selv. Det er jo helt klart at kroppen reagerer etter en så kraftig sykdom og behandling.
Det er kjempefint at du også henviser til informasjonssider om dette.
Ha en fortsatt god bedring og hvile :)
Dette var veldig intressant!!Jeg er helt uvitende på området
Fatigue er ingen spøk og det er godt at det er kommet fram at det kan være en av ettervirkningene etter sykdom.

Det kan være vanskelig å tilpasse aktivitetsnivået til den nye tilstanden, siden det er det gamle aktivitetsnivået som er "default" i kroppen.

For meg er det den tilpasningen som har tatt lengst tid. Ønsker deg lykke til med det, det hjelper å være klar over tilstanden. Klem! :)
Bare Mio sa…
Synes det er flott du tar opp dette.
Jeg er også enig med de før meg, du formidler ting på en helt unik måte.
Takk for du deler.
Ønsker deg en nydelig tirsdag.
Klem fra Mio
Findus sa…
Dette har jeg ikke hørt om , fikk ikke noe info om det . Jeg kjenner meg litt igjen Sylke , desverre . Du er veldig flink til å formidle :) Vi snakkes en dag :)
mimmi-leone sa…
Tusen takk for nyttig info!
Det visste jeg ikke.

Jeg ønsker deg alt godt i hverdagen og håper du kommer deg fort.
Bildene du legger ut er alltid like flotte.
Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min ang kjolen, jeg setter så pris på det!

Klem fra Mimmi-Leone

Populære innlegg